De Shell Eco-marathon is één van ‘s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid die jaarlijks wordt gehouden in Europa, Noord- en Zuid Amerika en Azië. De competitie stimuleert discussie over het vinden van duurzame oplossingen voor het mondiale energievraagstuk. De wedstrijd gaat niet om de snelheid maar om de efficiëntie van de voertuigen. Het is de bedoeling om een zo laag mogelijk verbruik per kilometer neer te zetten of beter een zo hoog mogelijk aantal kilometers te rijden op één liter benzine (Euro 95). Het huidige record is 3836 km (0,018 572 liter per 100 km), gevestigd in 2005 door het Zwitserse team Pac-Car II van de universiteit ETH Zürich. Ter vergelijking: een hybride auto verbruikt minstens 5 liter per 100 km.

Naast benzine worden er ook andere energiebronnen gebruikt zoals:

  • batterij (elektrisch)
  • CNG
  • diesel
  • waterstof via een brandstofcel

Bij deze brandstoffen wordt het resultaat uitgedrukt in benzine-equivalent. Dit wil zeggen dat men eerst kijkt hoeveel je van je eigen brandstof verbruikt hebt en daarna wordt dit omgerekend. Mocht je voertuig op benzine rijden dan zou het de afstand afgelegd hebben die op het scorebord verschijnt.

Ook zijn er twee klasses. Er is de Urban-Concept en de prototype klasse. De prototype klasse zijn de oorspronkelijke deelnemers aan de Shell Eco-marathon. Dit zijn meestal zeer futuristische voertuigen waar de bestuurder in ligt. De Urban-concept cars lijken al een meer op gewone voertuigen. Dit wil zeggen dat de piloot rechtop moet zitten, het voertuig moet van lichten voorzien zijn, vier wielen hebben.

De Shell Eco-Marathon 2016 werd in Londen gehouden en TeamSGH was er bij. Wij hebben elektriciteit als energiebron gebruikt en hebben meegedaan in de prototype klasse. Wij hebben een score van 224 km/kWh gehaald, wat omgerekend bijna gelijk is aan 2000 kilometer op 1 liter benzine. Hiermee hebben wij al onze verwachtingen overtroffen en zijn wij het beste Nederlandse team van onze categorie van de Shell Eco-Marathon 2016.

Bron: Wikipedia